𝐔𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞 𝐬𝐜𝐚𝐫ă 𝐥𝐚𝐫𝐠ă 𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐮𝐭𝐞𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜ă, 𝐝𝐚𝐫 ș𝐢 𝐚𝐜𝐚𝐬ă, 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐨 𝐬𝐞𝐫𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐞 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞 ș𝐢 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐨𝐧𝐟𝐨𝐫𝐭 𝐨𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐞 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬𝐞𝐬𝐜.

Privitul într-un ecran digital diferă de cititul unei pagini tipărite, prin luminozitatea ecranului, unghiul de vedere, distanța textului față de ochi, obligând ochiul să se adapteze și să facă un efort suplimentar.

𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥ă 𝐚 𝐕𝐞𝐝𝐞𝐫𝐢𝐢, marcată anual pe data de 12 octombrie, îndreaptă în acest an atenția spre importanța protejării vederii la locul de muncă, sub sloganul ”Ai grijă de ochii tăi și la locul de muncă! Protejează-ți ochii!”.

Pierderea vederii poate afecta oameni de toate vârstele; cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu tulburări de vedere și orbire au peste 50 de ani.

La nivel global, cel puțin 2,2 miliarde de oameni au o deficiență de vedere cu scăderea acuității vizuale la apropiere sau la distanță, iar în cel puțin jumătate dintre aceste cazuri, deficiența vederii ar fi putut fi prevenită sau nu a fost încă tratată.

”Pentru a preveni sindromul vederii computerizate, se pot lua măsuri preventive precum organizarea ergonomică a mediului de lucru (stabilirea distanțelor de lucru optime și a posturii adecvate pentru vizualizarea pe ecran, controlul luminozității și strălucirii ecranului dispozitivului) și corectarea corespunzătoare a problemelor minore de vedere. Întreruperea privitului la ecran pentru 20 de secunde la fiecare 20 de minute poate contribui, de asemenea, la reducerea disconfortului ocular”, explică specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).