Începând de miercuri, 1 iulie, s-au redeschis șase cabinete stomatologice școlare, câte unul în fiecare sector din București.

Copiii care au probleme dentare, altele decât cele de urgență, pot merge în cele șase cabinete stomatologice deschise în baza unei programări telefonice prealabile.

Programul de funcționare al celor șase cabinete stomatologice este 8:00 – 15:00, în zilele de luni, miercuri și vinery, și 11:00 – 18:00, în zilele de marți și joi.

Activitatea în cabinetele stomatologice redeschise se derulează cu asigurarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea sănătății copiilor și cadrelor medicale, în contextul pandemiei de COVID-19.

Unde sunt cabinetele?

Școlile unde elevii din cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul București pot merge, pentru a-și rezolva problemele stomatologice, precum și numerele de telefon la care se pot face programările, sunt următoarele:

 1. Sector 1 – LICEUL TEORETIC NICOLAE IORGA, BD. ION MIHALACHE, NR. 126, tel: 0752.154.701
 2. Sector 2 – COLEGIUL NAȚIONAL „CANTEMIR VODĂ”, STR. VIITORUL, NR. 60, tel: 0752.263.601
 3. Sector 3 – ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 20, STR. PREVEDERII, NR. 19 , tel: 0751.191.901
 4. Sector 4 – ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 79, STR. CUZA VODĂ, NR. 51, tel: 0754.206.301
 5. Sector 5 – COLEGIUL TEHNIC DUMITRU MOȚOC, STR. SPĂTARUL PREDA, NR. 16, tel: 0753.123.901
 6. Sector 6 – ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 174 – CONSTANTIN BRÂNCUȘI, STR. ROȘIA MONTANĂ, NR. 41, tel: 0753.157.701

În aceste cabinete stomatologice școlare, copiii pot beneficia de tratamente precum sigilări, detartraje, tratament carii, extracții dentare, în toate situațiile acestea fiind GRATUITE.

Măsuri de precauție

În ceea ce privește siguranța copiilor în timpul consultațiilor și tratamentelor stomatologice, au fost luate toate măsurile de precauție și sunt respectate cu strictețe prevederile legale valabile pe perioada pandemiei.

Concret, regulile după care funcționează cabinetele stomatologice redeschise începând de astăzi, 1 iulie, sunt următoarele:

 • Este obligatorie respectarea unui interval de cel puţin 20 de minute între pacienţi; Anunțarea persoanei care solicită programarea, ca pacientul (copilul) să vină însoțit de un singur reprezentant legal/aparținător;
 • Informarea pacienţilor/reprezentanților legali ai pacienților cu privire la noile reguli privind procedurile adoptate la nivelul cabinetului, prin telefon;
 • Afişarea măsurilor şi a procedurilor de protecţie la intrarea în cabinetul stomatologic, inclusiv a măsurilor de distanţare socială pentru a se asigura că toţi pacienţii care intră în cabinet le respectă;
 • Pacienților și reprezentanților legali ai acestora li se va comunica respectarea măsurilor de protecție anti-COVID-19 și li se vor pune la dispoziție dezinfectanţi pe bază de alcool 60-95%.

Reguli

Triajul pacienţilor (înainte de efectuarea intervenţiilor stomatologice):

 • Personalul medical are obligația de a efectuarea un triaj epidemiologic telefonic centrat pe identificarea eventualelor semne clinice ale infecţiei cu SARS-CoV-2 (tuse, febră, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie), precum şi pe riscul de a fi infectat (persoane aflate în autoizolare/carantină, contacţi ai acestora sau contacţi ai persoanelor cu semne caracteristice infecţiei cu SARS-CoV-2), conform chestionarului prevăzut în Ordinul nr. 873/2020 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 828/2020 privind măsurile de organizare şi desfăşurare a activităţii la nivelul cabinetelor stomatologice şi la nivelul unităţilor sanitare non-COVID pe perioada stării de alertă;
 • Însoţitorul/Aparținătorul se va supune aceloraşi reguli/proceduri ca şi pacientul;
 • Atât pacientului, cât și însoţitorului li se va măsura temperatura în zona frunţii înainte de intrarea în cabinetul stomatologic:

– dacă temperatura este sub 37,3 grade Celsius, pacientul şi, după caz, însoţitorul pot intra în cabinet, iar dacă nu au mască li se înmânează una;

– dacă temperatura este peste 37,3 grade Celsius, se reia măsurarea acesteia şi dacă valoarea se menţine, se va renunţa la programare.

 • La intrarea în cabinetul stomatologic există în permanență un covoraş îmbibat în dezinfectant pe bază de clor;
 • Pacientul şi însoţitorul vor fi îndrumați să procedeze la igienizarea mâinilor cu apă şi săpun/soluţii antiseptice tegumentare pe bază de alcool 60-95%;
 • Pacientul/Însoţitorul va completa şi va semna chestionarul pentru triajul epidemiologic;
 • Pacientul va completa şi va semna chestionarul de evaluare a stării generale;
 • Înainte şi după terminarea tratamentului, pacienţii/însoţitorii vor purta mască;
 • Personalul medical va realiza dezinfecţia completă a echipamentelor stomatologice (unitul stomatologic, aparatul de radiologie, corpuri de mobilier, scaune, lampă fotopolimerizabilă etc.) cu substanţe biocide cu efect virucid conform instrucţiunilor producătorului;
 • Personalul medical va curăța și va dezinfecta piesele de mână și echipamentele de protecţie reutilizabile (de exemplu, ochelari de protecţie, vizieră, ecran protecţie), după fiecare pacient.