Până în 2030, aproximativ 90% din pacienții oncologici vor putea fi tratați în centre sau structuri oncologice comprehensive.
Dezvoltarea și implementarea modelelor unui centru oncologic comprehensiv în statele UE se vor asigura prin intermediul proiectului CCI4EU. ”Acest proiect își propune să reducă inegalitățile în accesul la inovație și cercetare, la îngrijirea oncologică de calitate printr-un program de dezvoltare a capacităților”, explică prof. dr. Csaba Laszlo Degi, președinte European Cancer Organisation (ECO), și unul dintre experții CCI4EU, pentru Cancer Plan.
Proiectul CCI4EU face parte din misiunea de combatere a cancerului la nivel european, prin dezvoltarea și implementarea acestei infrastructuri comprehensive de cancer – CCI. ”Pe lângă faptul că e menit să amplifice calitatea îngrijirilor oncologice, așa cum este prevăzut în Planul european de combatere a cancerului și în documentul de Misiune, CCI4EU își propune să reducă inegalitățile în accesul la inovație și cercetare, la îngrijirea de calitate printr-un program de dezvoltare a capacităților. Proiectul este adresat în primul rând statelor membre UE sau celor asociate și care dispun deja de centre importante acreditate de combatere a cancerului”, explică expertul.
Printre țări se numără România (centrele oncologice de la Cluj și de la Iași), Republica Moldova, Estonia, Croația, Slovacia, Italia, Cehia, Portugalia, Irlanda, Franța și Bulgaria. Fiecare dintre aceste țări contribuie la proiect prin intermediul unor instituții specializate de oncologie care sunt deja centre de tratament comprehensiv al cancerului sau centre care doresc o dezvoltare pe această axă.
Proiectul a fost lansat în mai 2023 ca parte a inițiativei finanțate prin Horizon Europe. CCI4EU oferă, pe lângă evaluare și intervenție personalizată plus implementare, cursuri de formare online și intervenții la fața locului, dar și o platformă de resurse. Proiectul are aportul a opt grupuri de lucru care acoperă tot pachetul: screening și detectare timpurie, cercetarea rezultatelor îngrijirii oncologice, cercetarea clinică, cercetare translațională, traseele pacienților, infrastructuri comprehensive de cancer, centre comprehensive de cancer și interfață.
Mai multe detalii – AICI.