“ALIA-Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral” (singura asociație implicată în lupta împotriva AVC) a dotat cu aparatură medicală Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB). Scopul asociației este a-i ajuta pe pacienții care au suferit un accident vascular cerebral (AVC).

Echipamentele medicale achiziționate în cadrul proiectului constau în 5 monitoare, 7 injectomate și o stație centală de monitorizare, care sunt deja instalate în secție și sunt folosite pentru monitorizarea și tratarea bolnavilor aflați în stare gravă din cauza unui AVC. Banii au venit de la compania Nuclearelectrica.

”Să facem bine împreună” este primul proiect prin care Asociația ALIA dotează cu aparatură medicală o secție în care sunt tratați pacienți cu AVC. ”Este doar un început și, după cum am demonstrat încă de la înființare, suntem o asociație cu idei și avem deja acțiuni pe care dorim să le implementăm în beneficiul pacinților cu AVC. Pentru acest proiect am ales Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar pentru că este locul în care ajung anual foarte mulți pacienți care au o nevoie reală de aceste echipamente. Sunt convinsă că toate aceste aparate ajută bolnavii, dar ușurează și munca echipelor medicale, care sunt extrem de dedicate îngrijirii acestor bolnavi. ALIA va continua acțiunile menite să sprijine atât tratamentul celor cu AVC, dar și informarea și educarea populației pentru prevenirea și intervenția în cazul unui accident vascular cerebral’’, a declarat Liliana Curea, președinte ALIA.

Valoarea totală a aparaturii achiziționate este de 187.900 de lei, iar întreg proiectul a fost susținut de către compania Nuclearelectrica, în urma unui concurs de proiecte câștigat de Asociația ALIA.

„Nuclearelectrica asigură 20% din producția de energie curată, sigură și rezilientă a României. Pe lângă aportul la securitatea și stabilitatea energetică a țării, ne bucurăm să sprijinim investiția in sănătate ca fiind una dintre direcțiile strategice pe care le urmăm în domeniul responsabilității sociale. Prin platforma noastră de proiecte de implicare în societate <Nucleu de bine>, Nuclearelectrica construiește un viitor durabil pentru România. În 2022, până în prezent, am sprijinit deja peste 50 de proiecte, cu 9,2 milioane de lei, proiecte care vor impacta peste 5 milioane de persoane. Dintre cele peste 50 de proiecte în care ne-am implicat anul acesta, 13 proiecte au fost în domeniul medical, 25 de proiecte s-au axat pe educație, în timp ce 3 proiecte vizează protecția mediului. Cele 13 proiecte în domeniul medical au însumat o investiție de peste 2 milioane de lei. Ne implicăm în dotări de spitale, renovări, extinderi de secții, tratamente ți terapii de recuperare, pentru a facilita accesul românilor la servicii medicale moderne și performante!”, a precizat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

Monitoarele urmăresc funcțiile vitale ale pacienților, astfel încât medicii pot vedea în orice moment dacă starea de sănătate a acestora se agravează și este nevoie de intervenție medicală imediată. Cele 5 monitoare sunt interconectate la stația centrală de monitorizare, care se află în cabinetul medicilor. Personalul medical nu poate fi permanent în saloane, iar aceste echipamente îi ajută să urmărească de la distanță funcțiile vitale ale pacienților și să intervină la nevoie.

Cu ajutorul injectomatelor se administrează extrem de precis cantitatea de medicamente. Aceste aparate sunt indispensabile într-o secție în care sunt tratați pacienți cu AVC.

,,Sunt onorată să coordonez o echipă medicală dedicată, avem o vastă experiență pe problematica AVC, iar echipamentele donate vin atât în sprijinul pacienților, cât și al personalului medical. Avem o secție dotată, dar necesarul este continuu, deoarece datorită experienței, expertizei și a infrastructurii, avem și o adresabilitate foarte mare, ce trebuie susținută printr-o dotare corespunzătoare’’, a declarat prof. univ. dr. Cristina Tiu, șefa Clinicii de Neurologie a SUUB.

Anual, în România, peste 60.000 de persoane suferă un AVC ischemic, 7.500 un AVC hemoragic și 1.500 persoane – o hemoragie subarahnoidiană.

Clinica de neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) este una dintre cele mai mari din țară, iar aici ajung, în fiecare an, peste 1.800 de pacienți cu AVC.

,,În ceea ce privește tratamentul pacienților cu AVC,  Spitalul Universitar de Urgență București este un deschizător de drumuri, iar medicii implicați în tratamentul pacientului cu AVC – neurologi și radiologi – fac eforturi uriașe pentru a veni în sprijinul acestora. Achiziția de aparatură medicală este o preocupare permanentă, pentru că știm cât de mult contează în realizarea unui act medical de calitate. De curând, din venituri proprii, am achiziționat 2 angiografe perfoamente, iar unul dintre ele va fi folosit pentru intervenții medicale în cazul pacientilor cu AVC. Aparatura donată de Asociația ALIA reprezintă un sprijin important, având în vedere numărul mare de bolnavi cu AVC care ajung la noi în spital”, a declarat și prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB.