Ceaiul negru te poate proteja împotriva AVC (atacul vascular cerebral) și infarctului. O ceașcă zilnică din acest tip de ceai te-ar putea ajuta să te bucuri de o sănătate mai bună în a 2-a parte a vieții. Dar, dacă nu ești un băutor de ceai, există și alte produse pe care le poți adăuga în alimentația ta și care să îți aducă aceleași beneficii.
Totul ține de flavonoide, substanțe care se găsesc în mod natural în multe alimente și băuturi comune, cum ar fi ceaiul negru și verde, mere, nuci, citrice, fructe de pădure și multe altele.
Beneficiile flavonoidelor
Se știe de multă vreme că flavonoidele au multe beneficii pentru sănătate. Dar noile cercetări ale Universității Edith Cowan (ECU – Australia) arată că ar putea fi chiar mai bune pentru noi decât se credea anterior.
Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) a susținut un studiu pe 881 de femei în vârstă (vârsta medie de 80 de ani), care a constatat că acestea au o probabilitate mult mai mică de a avea o acumulare extinsă de calcifiere aortică abdominală (AAC) dacă consumau un nivel ridicat de flavonoide în dieta lor.
AAC este calcificarea aortei abdominale – cea mai mare arteră din organism care furnizează sânge oxigenat de la inimă către organele abdominale și membrele inferioare – și este un predictor al riscului cardiovascular, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
De asemenea, s-a dovedit a fi un predictor de încredere pentru demența târzie.
Alimentele bogate în flavonoide
Ben Parmenter, cercetător și coordinator al unui studiu realizat în cadrul universității Edith Cowan a declarat că, deși există multe surse alimentare de flavonoide, unele produse conțin cantități deosebit de mari ale acestor substanțe.
“Un grup mic de alimente și băuturi contribuie la cea mai mare parte a aportului total de flavonoide”, a spus el. „Principalii contribuitori sunt de obicei ceaiul negru sau verde, afinele, căpșunile, portocalele, vinul roșu, merele, stafidele/strugurii și ciocolata neagră”.
Familia flavonoidelor
Există multe tipuri diferite de flavonoide, cum ar fi flavan-3-oli și flavonoli, despre care studiul a indicat că par să aibă, de asemenea, o relație cu AAC (calcifiere aortică abdominală).
Participanții la studiu care au avut un aport mai mare de flavonoide totale, flavan-3-oli și flavonoli au fost cu 36-39% mai puțin probabil să aibă AAC extins. Ceaiul negru a fost principala sursă de flavonoide totale consumată de grupul de studiu și a fost, de asemenea, asociat cu șanse semnificativ mai mici de AAC extins.
În comparație cu respondenții care nu au băut ceai, participanții care au consumat de la două până la șase căni pe zi au avut cu 16-42% mai puține șanse de a avea AAC extins.
Cu toate acestea, alte surse alimentare de flavonoide, cum ar fi sucul de fructe, vinul roșu și ciocolata, nu au arătat o asociere benefică semnificativă cu AAC.
Nu doar ceai
Deși ceaiul negru a fost principala sursă de flavonoide în studiu – probabil din cauza vârstei participanților, Ben Parmenter a declarat că oamenii pot beneficia în continuare de flavonoide fără a consuma ceai.
„Din femeile care nu beau ceai negru, aportul total mai mare de flavonoide non-ceai pare, de asemenea, să protejeze împotriva calcificării extinse a arterelor”, a spus el.
„Aceasta înseamnă că flavonoidele din alte surse decât ceaiul negru pot fi și ele proteja împotriva AAC”, a declarat Parmenter. „În alte populații sau grupuri de oameni, cum ar fi bărbați tineri sau persoane din alte țări, ceaiul negru ar putea să nu fie principala sursă de flavonoide”, a mai adăugat el.
AAC este un predictor major al evenimentelor de boli vasculare, iar acest studiu apărut în publicația medicală Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (Arteroscleroză, Tromboză și Biologie Vasculară) arată că aportul de flavonoide, care ar putea proteja împotriva AAC, este ușor de adăugat în alimentația majorității oamenilor.