Testare. Românii cu vârsta peste 18 ani pot participa la cel mai amplu proiect național de evaluare anuală a consumului personal de alcool și de prevenire a consumului riscant.

Testare. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) în parteneriat cu Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală organizează, până pe 11 iulie,  „Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool”, ce se va desfășura online, prin intermediul platformei www.saptamanaaudit.ro.

Campania de testare va avea ca instrument principal chestionarul AUDIT, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății, pe care cei cu vârsta de peste 18 ani îl pot completa pe platformă, pentru a afla dacă felul în care consumă alcool le pune sănătatea în pericol.

Campania de anul acesta este o continuare a primei evaluări naționale a consumului de alcool realizată în 2019 în rândul românilor, din dorința de a crește nivelul de conștientizare cu privire la consumul de alcool.

Rezultatele analizei celor aproape 14.000 de chestionare AUDIT completate la Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool 2019 au arătat că aproximativ 77% din români au înregistrat un consum cu risc scăzut pentru sănătate, în timp ce 23% aveau un consum de alcool cel puțin riscant pentru sănătate.

 Screening la nivel național

Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, un proiect amplu de screening la nivel național, aduce informații pentru înțelegerea și combaterea consumului riscant de alcool în România, prin programe de prevenire. Totodată, proiectul vine în sprijinul oricărui român care dorește să-și evalueze într-un mod rapid, științific și confidențial consumul de alcool, oferindu-le celor care completează chestionarul posibilitatea de a descoperi din timp dacă se află la risc.

Ediția din 2021 vine și cu alte noutăți, în plus față de mutarea testării exclusiv pe platforma online www.saptamanaaudit.ro și extinderea campaniei pe durata a 7 zile.

Pe parcursul săptămânii dedicate proiectului, o echipă de specialiști ALIAT va oferi utilizatorilor asistență specializată în ceea ce privește completarea  chestionarului și interpretarea punctajului obținut, prin intermediul unui chat box pe platforma www.saptamanaaudit.ro, disponibil în intervalul 10.00 – 18.00.

Fiecare utilizator care a completat chestionarul va avea posibilitatea de a invita prieteni/cunoscuți să-și efectueze testul AUDIT, direct din platformă.

Chestionarul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și utilizat în peste 190 de țări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant. Cuprinde 10 întrebări scurte și generează un punctaj care determină categoria în care se înscrie fiecare respondent: consum puțin riscant (0-7 puncte), consum riscant (8-15), nociv (16-19) și extrem de nociv (peste 20).