Un studiu privitor la rolul inovației farmaceutice în reducerea mortalității în oncologie, realizat în Spania pentru perioada 1999-2016, a constatat că medicamentele inovatoare sunt asociate cu 97% din creșterea supraviețuirii totale în această perioadă.

De asemenea, accesul la medicamentele inovatoare a dus la scăderea cu 333.000 a anilor de viață pierduți înaintea vârstei de 75 de ani.

”În România, pentru a profita din plin de accesul la terapii inovatoare, sunt necesare următoarele trei lucruri. În primul rând, să existe un traseu clar al pacienților, cu timpi definiți pentru ca serviciile de diagnostic, de monitorizare și tratamentele să poată fi eliberate la timp. Finanțarea adecvată, de asemenea, trebuie să existe și pentru testarea genetică. Al 3-lea punct se referă la accesul continuu și predictibil la inovație”, a explicat dr. Ioana Bianchi, director Relații Externe Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în dezbaterea ”Accesul pacienților din România la servicii oncologice și hemato- oncologice de calitate și terapii adecvate”. Dezbaterea fost organizată în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul” derulat, din 2020, de revista Politici de Sănătate cu sprijinul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Scopul dezbaterii a fost de amplificare și promovare, în rândul comunității medicale și al pacienților, a măsurilor luate prin normele elaborate până în prezent pentru Planul Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC) și a noutăților din Contractul – Cadru.

Reprezentanții comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății și reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunțat inițierea rețelei de centre pentru cancere rare, începerea testărilor genetice și implementarea obligativității Tumor Board.

Potrivit participanților la dezbatere, România este singurul stat membru care deține un program dedicat domeniului Sănătate, cu alocări de 970 de milioane de euro pentru combaterea cancerului. Totuși, anul 2024 este marcat de limitări bugetare în sistemul de sănătate.

”Știm cu toții că ne confruntăm cu limitări bugetare în sistemul de sănătate și cred că, cel puțin pe temele care țin de organizare, de management, de îmbunătățirea traseului pacientului cu cancere în conformitate cu prevederile legale care există la nivel european și la nivel național, trebuie să continuăm planul, dezbaterea, colaborarea și să punem pe hârtie toate etapele pe care le avem de parcurs în viitorul apropiat”, a afirmat conf. dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.