Îngrijiri medicale sigure. La nivel global, 810 femei mor în fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcină și naștere.
Îngrijiri medicale sigure. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că 6700 de nou-născuți mor în fiecare zi, adică 47% din toate decesele la copii cu vârsta sub 5 ani. Aproximativ 2 milioane de copii se nasc morți în fiecare an, 40% dintre decese având loc în timpul travaliului.
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) lansează pe 17 septembrie 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului cu tema “Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți!”, un set de recomandări privind evenimentele adverse asociate îngrijirilor de sănătate acordate mamei și nou-născutului.
“Promovarea conceptului de siguranță în serviciile de sănătate acordate mamei și nou-născutului prin implementarea standardelor pentru îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate reprezintă o prioritate a ANMCS. Recomandările privind evenimentele adverse asociate îngrijirilor de sănătate acordate mamei și nou-născutului definesc cadrul corect al managementului evenimentelor adverse și încurajeaza raportarea acestora”, a declarat dr. Vlad Teodor Berbecar, președintele ANMCS.
Ziua Mondială a Siguranței Pacientului a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare a Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS) în luna mai 2019 cu scopul de a dezvolta politicile şi practicile în acest domeniu.
Anul acesta, OMS îndeamnă toți factorii de decizie să demareze „Acțiuni acum pentru nașteri în siguranță și respect pentru toți”, în cadrul temei mai ample „Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți”.
ANMCS invită pe oricine își dorește să marcheze această zi să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eșarfă, broșă, banderolă) prin care să marcheze data de 17 septembrie. Portocaliu este culoarea desemnată de OMS ca fiind culoarea simbol a Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului. Pentru a populariza conceptul de siguranță a pacientului, ANMCS va expune materiale vizuale în mai multe locuri de interes public din București.