România va vaccina în premieră și băieții împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuite, a anunțat luni Amalia Șerban, director în Ministerul Sănătății, în cadrul dezbaterii „Politici și strategii în managementul oncologic / controverse”, organizată de Revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Dr. Amalia Șerban a anunțat că Ordinul de ministru care stabilește căror categorii se adresează campania de vaccinare gratuită împotriva HPV va fi modificat, urmând să fie incluși și băieții, nu doar fetele cu vârsta între 11 și 18 ani, ca în prezent.

Decizia privind grupa de vârstă la care vaccinarea va fi gratuită la băieți – 11-14 ani sau 11-18 ani – va fi luată în funcție de recomandarea comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății. La fete, două grupe de vârstă beneficiază de vaccinare gratuită împotriva virusului HPV, conform legii: grupa de vârstă 11-14 ani, cu care a început anul trecut campania de vaccinare, și grupa de vârstă 15-18 ani, introdusă recent, printr-un Ordin de ministru semnat de Ioana Mihăilă înainte de plecarea de la conducerea Ministerului Sănătății.

De remarcat că, în cazul adolescentelor din categoria 15-18 ani, au început deocamdată programările pentru vaccin, nu și vaccinarea în sine.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Mai multe informații, pe Hotnews.