Amabilitatea este cel mai bun medicament pentru vindecarea depresiei și a anxietății, conform unui nou studiu al Universității de Stat din Ohio (SUA).

Un pic de bunătate arătată față de ceilalți poate ajuta la depășirea sentimentelor de depresie și anxietate, potrivit oamenilor de știință americani. Aceștia au raportat că faptele bune duc la îmbunătățiri notabile ale sănătății mintale, care nu se observă în alte două tehnici terapeutice, utilizate în mod obișnuit pentru a trata afecțiunile psihice menționate.

Doctorul în psihologie David Cregg, coautor al studiului, a declarat că actele de bunătate față de ceilalți au fost singura intervenție studiată în domeniul sănătății mintale care a determinat subiecții să se simtă mai conectați cu ceilalți oameni.

„Conexiunea socială este un ingredient al vieții legat foarte puternic de bunăstare. Efectuarea de acte de bunătate pare a fi una dintre cele mai bune modalități de a promova aceste conexiuni sociale”, a explicat Cregg.

Studiul mai arată că actele de bunătate sunt utile pentru combaterea depresiei și anxietății, deoarece atunci când îi ajutăm pe alții nu mai avem gânduri negative care altfel ne-ar consuma toată atenția. Potrivit coautorului studiului Jennifer Cheavens, profesor de psihologie la Universitate de Stat Ohio, „făcând lucruri frumoase pentru oameni și concentrarea asupra nevoilor celorlalți pot ajuta de fapt persoanele cu depresie și anxietate să se simtă mai bine cu ei înșiși.”

Cum s-a desfășurat studiul?

Acesta a inclus 122 de persoane care trăiesc în Ohio (SUA) și care au simptome moderate până la severe de depresie, anxietate și stres. În urma unei sesiuni introductive, participanții la studiu au fost împărțiți în trei grupe. Pentru două dintre grupe, s-au aplicat tehnicile utilizate adesea în terapiile cognitiv-comportamentale, planificarea activităților sociale sau reevaluarea cognitivă.

Participanții din al treilea grup de studiu au fost instruiți să efectueze trei acte de bunătate zilnic timp de două zile din săptămână. Un „act de bunătate” a fost definit ca „act mare sau mic de care beneficiază alte persoane sau care îi face pe alții fericiți, de obicei cu un anumit cost pentru tine în termeni de timp sau resurse”. Unele acte de bunătate raportate în rândul participanților au inclus coacerea de prăjituri pentru prieteni sau lăsarea de bilețele pentru colegii de cameră pe care erau trecute cuvinte încurajatoare.

10 săptămâni de studiu

Fiecare grup și-a urmat instrucțiunile pe parcursul unei etape inițiale de cinci săptămâni. Ulterior, după alte cinci săptămâni, toți cei 122 de participanți au fost din nou reevaluați, pentru a vedea dacă actele de bunătate sunt încă eficiente din punct de vedere psihic. Ei au descoperit că toți participanții au prezentat o creștere a satisfacției privind viața și o scădere a simptomelor de depresie și anxietate.

„Aceste rezultate sunt încurajatoare, deoarece sugerează că toate cele trei tehnici ale studiului sunt eficiente în reducerea suferinței și îmbunătățirea satisfacției”, notează Cregg. „Dar actele de bunătate au prezentat un avantaj atât față de activitățile sociale, cât și față de reevaluarea cognitivă, făcându-i pe oameni să se simtă mai conectați cu alți oameni.”

Faptele bune întăresc conectivitatea socială

Grupul de studiu care s-a ocupat cu acte de bunătate a prezentat, de asemenea, mai multe îmbunătățiri decât grupul de reevaluare cognitivă, atât în ​​ceea ce privește satisfacția data de stilul de viață, cât și în privința simptomelor de depresie și anxietate. Profesorul Cheavens, coautor al studiului adaugă că simpla participare la activități sociale nu a fost suficientă pentru a îmbunătăți sentimentele de conexiune socială.

„Există ceva specific în a realiza acte de bunătate care îi face pe oameni să se simtă conectați cu ceilalți. Nu este suficient să fii în preajma altor oameni, să participi la activități sociale, ci este nevoie și de acte de bunătate ca o modalitate excelentă de a construi sentimente mai puternice de conexiune socială”, a mai comentat Jennifer Cheavens.

“Actele de bunătate pot depăși alte tratamente pentru a ajuta la vindecarea persoanelor cu depresie și anxietate”, a concluzionat și David  Cregg, un alt coautor al studiului.

Studiul a apărut în publicatia pe teme de pshihologie The Journal of Positive Psychology.