De astăzi, intrarea în Italia și Germania se face fără restricții, fără dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală.

Autoritățile italiene au anunțat că se renunță la toate regulile de intrare în peninsulă.

Potrivit declarației ministrului sănătății, începând cu 1 iunie, toți călătorii, indiferent de țara de origine, nu vor mai fi obligați să dețină un certificat valabil de vaccinare, recuperare sau testare atunci când ajung în Italia. Aceasta înseamnă că tuturor cetățenilor li se va permite intrarea fără restricții.

Italia este una dintre țările UE care a menținut unele dintre cele mai stricte restricții, din cauza ratelor ridicate de infecție pe care le-a înregistrat în primele etape ale pandemiei.

Până în prezent, toți călătorii au fost obligați să prezinte un certificat de vaccinare care să ateste că titularul a efectuat vaccinarea cu 2 doze în ultimele nouă luni sau a primit o vaccinare de rapel. Italia a acceptat, de asemenea, certificate de recuperare care dovedeau că deținătorul s-a vindecat de COVID în ultimele nouă luni, dar și rezultate negative ale testelor COVID-19.

Germania renunță și ea la reguli de intrare

Și Germania pune capăt de astăzi mai multor restricții de călătorie impuse din cauza COVID-19, a anunțat ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach.

„Până la sfârșitul lunii august, vom suspenda regula 3G de intrare în țară”, a declarat el pentru Funke Mediengruppe.

Regula 3G impunea călătorilor să prezinte un certificat valabil de vaccinare, recuperare sau testare, pentru a intra în țară. Această regulă va fi ridicată, cel puțin pentru sezonul estival, în timp ce numărul infecțiilor cu COVID-19 în țară s-a redus semnificativ, transmite SchengenVisaInfo.com.

Cu toate acestea, sosirile din așa-numitele „zone cu variante de virus” vor rămâne supuse restricțiilor de călătorie, cum ar fi intrarea în carantină de 14 zile, la sosire, indiferent de statutul de vaccinare. În prezent, nicio țară nu este considerată de Germania o zonă cu variante de virus.

„Când astfel de zone sunt definite, oamenii care intră în țară trebuie să intre în carantină. Chiar și cu incidențe mai scăzute în vară, trebuie să rămânem precauți în cazul unei pandemii globale”, a spus ministrul sănătății.

În afară de Italia, alte 19 țări UE sau din spațiul Schengen au renunțat deja la toate restricțiile. Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Danemarca, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Slovenia, Suedia și Elveția și-au eliminat toate regulile până acum. Tuturor călătorilor li se permite intrarea fără restricții în aceste țări.