Hotărărea nr. 50 adoptată luni anunță cele 30 de state cu risc epidemiologic ridicat și clarifică situațiile în care putem sta fără mască în afara casei.

30 de state, pe lista galbenă. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de luni, 26 octombrie, Hotărârea numărul 50 privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și clarificarea unor aspecte referitoare la aplicarea prevederilor HG nr. 856 din 14.10.2020 privind prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, cele 30 de state și zone cu risc epidemiologic ridicat sunt: Andorra, Vatican, Cehia, Belgia, Polinezia Franceza, Guam, Olanda, Armenia, Luxemburg, Slovenia, Franța, Gibraltar, Elveția, Liechtenstein, Muntenegru, Argentina, Spania, Slovacia, Marea Britanie, Georgia, Malta, Bahamas, Costa Rica, Croația, Irlanda, Polonia, Bahrain, Macedonia de Nord, Portugalia, Puerto Rico.

Hotărârea clarifică și situațiile în care masca de protecție sanitară poate fi îndepărtată în spațiu deschis. Potrivit art. 3 din Hotărârea 50, în localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minimium 2 metri față de alte persoane.