O hidratare bună poate încetini îmbătrânirea. Adulții care se hidrează corespunzător par a fi mai sănătoși, dezvoltă mai puține afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și plămâni și trăiesc mai mult decât cei care nu consumă suficiente lichide, potrivit unui studiu al unui institut de prestigiu din Statele Unite (National Heart, Lung and Blood Institute).
Studiul a cuprins peste 11 mii de adulți
Folosind datele de sănătate a 11.255 de adulți, pe o perioadă de 30 de ani, cercetătorii au analizat legăturile dintre nivelurile de sodiu seric (care cresc atunci când consumul de lichide scade) și diverși indicatori ai sănătății. Ei au descoperit că adulții cu niveluri serice de sodiu la limita superioară a unui interval normal au avut mai multe riscuri de a dezvolta afecțiuni cronice și de a prezenta semne de îmbătrânire biologică avansată decât cei cu niveluri de sodiu seric situate în intervale medii. Adulții cu niveluri mai mari au prezentat, de asemenea, riscul de a muri la o vârstă mai fragedă.
Hidratarea poate încetini îmbătânirea și prelungi viața
„Rezultatele sugerează că hidratarea adecvată poate încetini îmbătrânirea și poate prelungi o viață fără boli”, a spus Dr. Natalia Dmitrieva, autor al studiului și cercetător în Laboratorului de Medicină Regenerativă Cardiovasculară al National Heart, Lung, and Blood Institute.
Studiile au început încă din 1987 și i-au ajutat pe cercetători să înțeleagă mai bine factorii de risc pentru bolile de inimă și să urmeze anumite linii clinice, pentru tratamentul și prevenirea acestora.
Cercetătorii au evaluat informațiile împărtășite de participanții la studiu în timpul a cinci vizite medicale, primele două când participanții aveau 50 de ani și ultima când aveau vârste cuprinse între 70 și 90 de ani. Pentru a a avea o comparație corectă, cercetătorii au exclus adulții care aveau niveluri ridicate de sodiu seric la vizitele medicale inițiale sau aveau afecțiuni ca obezitatea, care ar putea afecta nivelurile de sodiu seric.
Ei au evaluat apoi modul în care nivelurile de sodiu seric s-au corelat cu îmbătrânirea biologică. Aceasta a fost evaluată prin intermediul a 15 markeri de sănătate. Evaluarea a inclus factori cum ar fi: tensiunea arterială sistolică, colesterolul și zahărul din sânge, care au oferit informații despre cât de bine funcționa sistemul cardiovascular, respirator, metabolic, renal și imunitar al fiecărei persoane. De asemenea, s-au s-au luat în considerare și factori ca: vârsta, rasa, sexul biologic, statutul de fumător și hipertensiunea arterială.
Cu cât crește riscul de boli cronice dacă nu te hidratezi corespunzător
Cercetătorii au descoperit că adulții cu niveluri mai mari de sodiu seric (intervalele normale se încadrează între 135-146 miliechivalenți pe litru – mEq/L) au avut mai multe riscuri de a prezenta semne de îmbătrânire biologică mai rapidă. Aceasta s-a bazat pe indicatori precum sănătatea metabolică și cardiovasculară, funcția pulmonară și inflamația. De exemplu, adulții cu niveluri serice de sodiu peste 142 mEq/L au avut un risc cu 10-15% mare de a fi mai în vârstă din punct de vedere biologic decât vârsta lor cronologică, comparativ cu cei care aveau sodiul seric cuprins între 137-142 mEq/L. În timp ce nivelurile de peste 144 mEq/L au fost corelate cu o creștere a riscului de îmbătrânire de 50%. De asemenea, nivelurile de 144,5-146 mEq/L au fost asociate cu un risc crescut de moarte prematură cu 21% mai mult decât cei ce prezentau sodiul seric în intervalele cuprinse între 137-142 mEq/L.
În mod similar, adulții cu niveluri serice de sodiu peste 142 mEq/L au avut un risc asociat cu până la 64% crescut de a dezvolta boli cronice cum ar fi insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, fibrilația atrială și boala arterelor periferice, precum și boala pulmonară cronică, diabetul și demența. În schimb, adulții cu niveluri serice de sodiu între 138-140 mEq/L au avut cel mai mic risc de a dezvolta boli cronice.
Beți apă, sucuri, mâncați fructe și legume ce conțin multă apă!
Dr. Natalia Dmitrieva, autor al studiului, a menționat că oamenii își pot crește aportul de lichide pentru a atinge nivelurile recomandate cu apă, dar și cu alte lichide, sucuri sau legume și fructe cu un conținut ridicat de apă. Instituțiile de sănătate publică din SUA recomandă ca majoritatea femeilor să consume zilnic în jur de 6-9 căni (1,5-2,2 litri) de lichide, iar bărbați, 8-12 căni (2-3 litri).