În prima vineri a lunii august, oamenii au cea mai potrivită scuză pentru a da noroc și a bea una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice. Este Ziua Internațională a Berii.

Istoria și semnificația acestei zile

Jesse Avshalomovn a fost cel care, în 2007,  împreună cu alți prieteni, a convins patronul unui bar din Santa Cruz (California) să declare acea zi de 5 august drept Ziua Internațională a Berii.

Ziua internațională inaugurală a berii a fost sărbătorită pe 5 august, dar ulterior a fost mutată în prima vineri a lunii august. În această zi, oamenii din întreaga lume sărbătoresc la baruri, berării, în pub-uri sau acasă.

Beneficiile berii pentru sănătate 

Consumul moderat de bere este benefic pentru sanatatea ta.

  1. Mai multe studii sugerează că un consum scăzut până la moderat de bere și alcool poate fi asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă.
  2. Berea poate ajuta la densitatea osoasă. Consumul scăzut până la moderat de bere poate fi legat de oase mai puternice la bărbați și la femeile aflate în postmenopauză.
  3. Poate reduce riscul de demență. Consumul moderat de alcool poate reduce riscul de demență. Cu toate acestea, consumul mare de alcool poate crește riscul de a dezvolta această boală. 

Bere și pietre la rinichi, ce trebuie să știți?

Este esențial să bei apă atunci când ai pietre la rinichi. Există o credință răspândită că berea provoacă urinare frecventă, motiv pentru care a fost legată de eliminarea mai rapidă a pietrelor la rinichi.

Știați că…?

Pe parcursul a opt ani, a fost realizat un studiu care a implicat 190.000 de adulți de vârstă mijlocie care nu au avut niciodată pietre la rinichi. Probabilitatea de a dezvolta pietre la rinichi s-a dovedit a fi cu 41% mai mică la băutorii obișnuiți de bere, ceea ce duce la ideea că berea poate preveni apariția acestor pietre.

  1. Berea este un diuretic care mărește producția de urină, ceea ce poate ajuta la eliminarea pietrelor mici care au o dimensiune mai mică de 5 mm (pietrele la rinichi trebuie să treacă printr-un canal care are dimensiunea de 3 mm!).
  2. Dacă întâmpinați probleme cu urinarea sau aveți dureri, nici măcar nu încercați să consumați bere pentru a vă trece, deoarece aceasta vă va agrava problema. Dacă rinichiul este deja înfundat cu pietre și produce o cantitate mare de urină pe care nu o poate curăța, devine extrem de dureros, iar, dacă nu ai băut niciodată alcool înainte, poți ajunge să vomiți și să ai probleme cu urinarea.
  3. Consumul de bere pe termen lung va duce la creșterea în greutate, fiind bogată în calorii, producând deshidratare și conținând oxalați ( berea are un conținut ridicat de oxalat – una dintre componentele principale ale pietrelor la rinichi).

Câtă bere ar trebui să consumi

Când un medic sfătuiește pacienții să bea moderat, el indică adesea că femeile ar trebui să-și limiteze consumul la o băutură pe zi, iar bărbații la două. Aproximativ 355 ml de bere/zi sau 150 ml de vin/zi ar constitui o porție pentru un consum moderat. Chiar dacă este important să consumați suficiente lichide atunci când aveți pietre la rinichi, berea ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul provoacă deshidratare. Corpul dumneavoastră poate reține apă și poate urina mai puțin ca urmare a deshidratării, ceea ce va îngreuna eliminarea pietrelor existente.

Este bine să consumi bere atunci când ai pietre la rinichi?

Din punct de vedere chimic, berile conțin oxalați de calciu.Cel mai comun tip de pietre la rinichi este oxalatul de calciu care se regăsește și în bere. Așadar, reduceți consumul de bere, dacă vă faceți griji cu privire la dezvoltarea pietrelor la rinichi. În primul rând, deși nu provoacă în mod direct pietre la rinichi, alcoolul crește riscul de a le dezvolta.

Paradoxal, deshidratarea, care contribuie la formarea pietrelor la rinichi, este cauzată de consumul excesiv de alcool. În plus, consumul de bere poate crește stocarea de calorii și poate contribui la creșterea în greutate. Un alt factor de risc pentru dezvoltarea pietrelor la rinichi este obezitatea. În plus, berea conține purine, ceea ce poate duce la un anumit tip de pietre la rinichi. Concluzia este că berea este utilă pentru pietrele la rinichi cu dimensiunea mai mică de 5 mm, deoarece se pot elimina prin urinare.

Pentru că berea este o băutură alcoolică, abuzul de ea în mod frecvent și excesiv va dăuna mai degrabă decât va ajuta. Dacă vă trece prin minte că puteți elimina pietrele la rinichi, de dimensiuni mari, bând bere, fără a avea nevoie de intervenție chirurgicală, rețineți că multe medicamente sunt mai sigure și chiar mai puțin costisitoare decât alcoolul. 

De Ziua Internatională a berii

Adunați-vă cu prietenii și bucurați-vă de gustul acestei băuturi!

Beți un pahar în cinstea celor responsabili de fabricarea și servirea berii!

Sursă informații:

Healthline.com 

National Today.com