HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală la nivel global. Dar cât de multe știm despre această boală?
HPV. În ciuda prevalenței ridicate, există multe concepții greșite despre cine și cum se infectează cu acest virus, dar și ce înseamnă un diagnostic. Iată cele mai des întâlnite mituri – și realități– despre human papillomavirus.
Mitul 1: Doar femeile sunt afectate
Realitate. Și bărbații se pot infecta. Majoritatea bărbaților și femeilor cu o viață sexuală activă vor avea cel puțin o infecție cu HPV la un moment dat. Orice persoană care are contact strâns, piele-cu-piele, cu o altă persoană care are această infecție, se poate infecta, la rândul ei.
Mitul 2: Toate tulpinile de HPV cauzează cancerul
Realitate. Nu toate tulpinile pot cauza cancer. Papilomavirusul uman este un grup de mai mult de 150 de virusuri înrudite. Unele dintre aceste tulpini provoacă negi ai pielii, altele provoacă negi genitale. Altele pot provoca modificări precanceroase ale celulelor, care pot duce la cancerul colului uterin, vaginului, vulvei, anusului, penisului și orofaringelui – partea din spate și laturile gâtului, amigdalele și baza limbii.
Tulpinile care cauzează cancer se numesc cu risc ridicat. Tipurile 16 și 18, în special, cresc riscul de cancer de col uterin și cancer genital la bărbați și femei. De asemenea, tipul 16 cauzează majoritatea cazurilor de cancer orofaringian.
Dar, potrivit Institutului Național al Cancerului, chiar și infecțiile cu risc ridicat dispar în decurs de 1-2 ani și nu provoacă cancer.
Atunci când un tip de HPV cu risc ridicat persistă, pot trece de la ani la zeci de ani până la apariția cancerului. Femeile sunt sfătuite să facă screening pentru cancerul de col uterin la fiecare trei până la cinci ani, în funcție de metoda de screening utilizată, de la vârsta de 21 de ani până la 65 de ani și, eventual, și după aceea.
Mitul 3: Dacă nu faci sex, nu iei HPV
Realitate. Virusul poate fi răspândit prin contact piele-cu-piele, deci nu trebuie să întrețineți relații sexuale pentru a vă infecta. Utilizarea prezervativelor poate scădea riscul, dar puteți contracta virusul dacă acesta este prezent pe piele neacoperită de prezervativ.
Mitul 4: Bărbații pot fi analizați pentru depistarea virusului
Realitate. Nu există teste aprobate de FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) pentru testarea HPV la bărbați. Pentru femei, există un test care poate detecta virusul în celulele cervicale. De asemenea, femeile pot face un test Papanicolau, pentru a verifica modificările canceroase sau precanceroase ale celulelor cervicale.
Mitul 5: Există opțiuni de tratament disponibile
Realitate. Deși profesioniștii din domeniul sănătății pot trata leziunile precanceroase, cancerele și condiloamele genitale cauzate de infecțiile cu human papillomavirus, nu există niciun tratament disponibil pentru virusul în sine.
Mitul 6: Persoanele infectate au întotdeauna simptome
Realitate. Majoritatea persoanelor cu HPV nu prezintă simptome. Deși există multe probleme potențiale de sănătate asociate cu această infecție, inclusiv negi genitali și cancer de col uterin, majoritatea oamenilor nu dezvoltă probleme de sănătate în urma unei infecții cu HPV. Potrivit statisticilor intrnaționale, în 90% din cazurile de HPV, sistemul imunitar al unei persoane combate infecția în termen de doi ani.
Mitul 7: Am făcut vaccinul HPV, deci nu am nevoie de teste Papanicolau
Realitate. Chiar dacă faceți vaccinul anti-HPV, trebuie să efectuați testele Papanicolau obișnuite pentru a depista cancerul de col uterin. Vaccinurile contra HPV nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV care pot provoca cancer. Este posibil ca o femeie să fi fost infectată cu o tulpină de HPV cauzatoare de cancer înainte de a primi vaccinul, caz în care nu va fi protejată împotriva acelei tulpini.
Vaccinul HPV utilizat în prezent în Statele Unite ale Americii, Gardasil 9, protejează împotriva tipurilor 6 și 11 ale HPV, care pot provoca negi genitali, precum și împotriva tipurilor 16 și 18 și a altor cinci tipuri care pot provoca cancer: 31, 33, 45, 52, și 58. Două vaccinuri HPV anterioare – Gardasil și Cervarix – protejează împotriva a două tulpini de HPV cu risc ridicat (tipuri 16 și 18), care pot duce la cancer.