Asist. univ. dr. Iulia Țincu, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”, spital administrat de Primăria Municipiului București, explică, într-un interviu postat pe canalul youtube al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), ce factori influențează imunitatea, de la ce vârstă se formează imunitatea copilului, cum evoluează aceasta pe parcursul vieții sau ce rol are igiena în dezvoltarea imunității, mai ales în actualul context epidemiologic.
Ce este imunitatea și cum ne apărăm de virusuri, bacterii și infecții?
Imunitatea este întreaga capacitate a organismului de a ne proteja împotriva agresorilor externi. Tot ce se întâmplă în jurul nostru poate deveni, la un moment dat, nociv pentru organismul copilului, de exemplu. Reușim să creăm în miniatură o întreagă armată de anticorpi, astfel încât organismul nostru să se apere în fața așa ziselor invazii, mai ales infecțioase. Vorbim de virusuri, bacterii sau paraziți și față de ele trebuie să ne apărăm, fiind până la urmă „non self”, adică particule străine. Lucrul acesta se întâmplă fie la nivelul căilor respiratorii, ori la nivelul pielii, fie la nivelul tubului digestiv sau urinar. Imunitatea aceasta intervine practic peste tot.
Există mai multe tipuri de imunitate?
Cred că ar fi important să separăm, încă de la început, tipurile de imunitate și să înțelegem că vorbim de o capacitate înnăscută a organismului de a se apăra împotrivă infecțiilor. Aceasta este imunitatea înnăscută care ulterior, de la an la an, pe măsură ce interacționăm cu mediul înconjurător, în funcție de alimentație sau de perioada de dezvoltare, începe să se adapteze foarte bine și în felul acesta să devină specifică față de anumite bacterii, anumite virusuri sau anumiți paraziți. Prin urmare, vorbim despre o imunitate înnăscută, dar și despre o imunitate dobândită, în mod natural, trecând prin boală, intersectându-ne cu fel de fel de provocări infecțioase sau, artificial, prin vaccinare.
Ce rol are alimentația în crearea și menținerea imunității?
Trebuie să spunem încă de la început că o bună dezvoltare a organismului din primii ani de viață, o bună nutriție și o bună alimentație, contribuie la crearea unei capacități de apărare împotriva infecțiilor, care este eficientă nu doar pe parcursul copilăriei, ci și pe termen lung. Alimentația cu lapte matern, spre exemplu, este de natură să transfere sugarului foarte mic, cel puțin până la vârsta de doi ani, o serie de factori care intervin, foarte specific, în apărarea infecțioasă. Cu siguranță capacitatea aceasta de a ne apăra împotriva invaziilor externe se modulează, se modifică pe parcursul vieții pentru că suntem în permanență agresați de boli acute sau evenimente stresante și în felul acesta, capacitatea de apărare începe să scadă.
Pentru mai multe informații referitoare la această temă, puteți urmări interviul cu asist. univ. dr. Iulia Țincu, în întregime, pe canalul de YouTube- https://www.youtube.com/watch?v=HB_KKI_5HR0.