Cluj-Napoca organizează în perioada 2-6 noiembrie 2020 campania de donare de plasmă convalescentă COVID-19 “Donează PLASMĂ, fii erou” în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca.

Donează plasmă, fii erou!. Pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus îi pot ajuta pe cei aflați în stare gravă venind la Centrul de Transfuzie și donând sânge. Plasma separată din sângele donat va fi prelucrată și utilizată ca metodă terapeutică în formele severe de COVID-19, fiind bogată în anticorpi, mici compuși care opresc acțiunea virusului.

În absența unui tratament țintit împotriva SARS-CoV-2, plasma convalescentă este cea mai bună soluție terapeutică în lupta împotriva COVID-19. Administrarea de plasmă este folosită în întreaga lume ca tratament împotriva formelor severe de COVID-19, iar numeroase studii susțin eficacitatea ei.

Condiții

Donează plasmă, fii erou! Pentru a putea dona plasmă, trebuie să demonstrați că ați trecut prin infecția cu noul coronavirus și să îndepliniți condițiile donării de sânge.

Donatorul poate demonstra că s-a vindecat de COVID-19 dacă se încadrează în una din următoarele cinci situații:

  1. Pacientul NU a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona cu un test PCR pozitiv și cu un document obținut de la DSP ce atestă încheierea perioadei de izolare obligatorii la domiciliu. Trebuie să treacă minimum 14 zile de la încheierea perioadei de izolare pentru ca pacientul să poată dona plasmă.
  2. Pacientul a fost depistat pozitiv pentru COVID-19 la un test PCR, dar NU a fost internat în spital și nu a fost încadrat în baza de date a DSP. Va putea să doneze plasmă dacă au trecut cel puțin 28 zile de la primirea rezultatului pozitiv PCR.
  3. Pacientul a obținut un rezultat pozitiv la testarea serologică de anticorpi IgG anti SARS-CoV-2 efectuată la cerere, NU a fost internat în spital și nu a prezentat simptome specifice COVID-19. Poate dona plasmă convalescentă dacă au trecut minimum 14 zile de la data sosirii rezultatului serologic pozitiv.
  4. Pacientul a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona plasmă cu o scrisoare medicală sau cu un bilet de externare din spital care include un test PCR pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, precum și cu un test PCR negativ efectuat ulterior care să indice vindecarea. În acest caz, ca pacientul să poată dona trebuie să treacă minimum 14 zile de la obținerea rezultatului negativ.
  5. Pacientul a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona plasmă cu o scrisoare medicală sau cu un bilet de externare din spital care include un test PCR pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, precum și intervalul de timp stabilit de medicul curant în care pacientul trebuie să stea în izolare după externare. Și în acest caz, ca pacientul să poată dona trebuie să treacă minimum 14 zile de la obținerea rezultatului negativ.

Criteriile de donare de sânge

– vârsta: 18-60 ani;

– greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;

– pulsul: 60-100 bătăi pe minut;

– să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);

– să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

– să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;

– să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (însă administrarea de anticoncepționale și suplimente alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, nu reprezintă un criteriu de excludere);

– să nu vă fi făcut un tatuaj sau piercing în ultimele 6 luni;

– să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte / după);

– să nu fi consumat alcool cu 48h înaintea donării.

La sosirea la Centrul de Transfuzie, donatorii sunt rugați să aibă asupra lor documentele menționate, buletinul și o mască de protecție.

Puteți găsi mai multe informații pe www.doneazasangefiierou.ro.