Camera de smartphone poate detecta infecțiile virale, potrivit unei echipe de cercetători de la Brigham and Women’s Hospital, al doilea cel mai mare spital didactic al Harvard Medical School (Școala Medicală Harvard).

Aceasta a dezvoltat o modalitate de a utiliza o cameră de smartphone pentru detectarea infecțiilor virale.

În lucrarea lui, publicată în revista Science Advances, grupul de cercetători descrie sistemul care implică atât utilizarea unui dispozitiv de microcip catalitic extern, cât și a unui sistem de smartphone, care utilizează un algoritm de învățare profundă (un subset al învățării automate).

Deoarece pandemia a cuprins întreaga lume,  oamenii de știință au căutat modalități de a încetini răspândirea Sarscov2 pe parcursul lui 2021. În acest nou efort, echipa din Massachusetts a dezvoltat un sistem bazat pe smartphone-uri, care poate fi utilizat de persoanele care nu au cunoștințe medicale, pentru a testa o varietate de infecții virale.

Sistemul este alcătuit dintr-un smartphone, un dispozitiv extern de microcip catalitic și un software.

Probele de lichid corporal sunt plasate într-un canal de pe dispozitivul de microcip catalitic, care este apoi stropit cu o cantitate mică de peroxid de hidrogen. Reacția rezultată duce la formarea de bule. Bulele se dezvoltă în modele unice bazate în parte pe virusuri din proba de lichid.

Utilizatorul își îndreaptă camera smartphone-ului către eșantionul cu bule și lansează algoritmul de învățare profundă, care a fost deja instruit, pentru a identifica tiparele și a recunoaște astfel prezența virusurilor. Întregul proces durează aproximativ 50 de minute.

Cercetătorii și-au învățat până acum sistemul să recunoască doar trei virusuri, Zika, hepatita B și C.

Testele au aratat că sistemul este corect 99%.

Cercetătorii sugerează că sistemul lor ar putea fi rapid instruit pentru a recunoaște noi virusuri. O astfel de tehnologie ar putea ajuta la stoparea viitoarelor pandemii, dacă ar fi utilizată pe scară largă. Cercetătorii observă, de asemenea, că sistemul ar putea fi imediat util în zonele predispuse la infecții, care nu au laboratoare de testare, cum ar fi țările din lumea a treia.