Câinii pot mirosi când suntem stresați și pot face diferența între probele de respirație și transpirație de la oameni, înainte și după o sarcină care induce stres.

Procesele fiziologice asociate cu un răspuns la stres psihologic acut produc modificări ale respirației și transpirației umane. Câinii pot detecta aceste modificări cu o precizie de 93,75%, potrivit unui nou studiu publicat în PLOS ONE de o echipă de cercetători ai universității Queen’s din Belfast (Irlanda de Nord).

Mirosurile emanate de organism constituie semnale chimice care au evoluat pentru comunicare, în primul rând în cadrul speciilor.

Cercetătorii s-au întrebat dacă niște câini ar putea simți semnale chimice, pentru a răspunde la stările psihice ale proprietarilor lor. Și asta pornind de la faptul că simțul mirosului este remarcabil la câini și că noi uneori ni-i apropiem pentru a ne fi  suport psihic în caz de anxietate, atacuri de panică și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).

Probele de la 36 de participanți la studiu, mirosite de câini

Astfel, pe parcursul studiului, cercetătorii au colectat mostre de respirație și transpirație de la nefumători care nu au mâncat sau nu au băut recent. Au fost colectate probe atât înainte, cât și după o sarcină aritmetică rapidă, împreună cu nivelurile de stres auto-raportate și măsuri fiziologice obiective: frecvența cardiacă (FC) și tensiunea arterială (TA). Probele de la 36 de participanți care au raportat o creștere a stresului din cauza sarcinii și au experimentat o creștere a FC și TA, în timpul sarcinii, au fost arătate câinilor dresați, în termen de trei ore de la colectare. Au fost folosiți patru câini de rase diferite și mix de rase. La testare, câinilor li s-a cerut să găsească eșantionul de stres al participantului (prelevat la sfârșitul sarcinii), în timp ce eșantionul relaxat al aceleiași persoane (prelevat cu doar câteva minute înainte de începerea sarcinii) a fost, de asemenea, în eșantion.

O rată de succes de peste 93%

În general, câinii au putut detecta și manifesta comportamentul de alertă, pe eșantionul prelevat în timpul stresului, în 675 din 720 de încercări, sau 93,75% din timp, mult mai mult decât se așteptau cercetătorii. Când au fost expuși la probele stresate și relaxate ale unui participant, câinii au detectat corect eșantionul de stres în 94,44% din timp.

Autorii concluzionează că prietenii oamenilor pot detecta un miros asociat cu modificarea compușilor organici volatili produși de oameni ca răspuns la stres. Descoperirea ne relevă mai multe despre relația om-câine. Ea ar putea avea aplicații pentru dresarea câinilor de terapie, pentru anxietate și PTSD, care în prezent sunt antrenați să răspundă predominant la indicii vizuale.

Autorii studiului preluat și de publicația ScienceDaily.com adaugă: „Acest studiu demonstrează că patrupedele pot distinge între respirația și transpirația luate de la oameni înainte și după o sarcină care induce stres. Această descoperire ne spune că un răspuns acut, negativ, la stres psihologic modifică profilul mirosului respirației sau transpirație noastre și că aceste animale sunt capabile să detecteze această schimbare a mirosului.”