S-a lansat primul program gratuit de cursuri de prevenție a bolilor oncologice și cronice, dedicat medicilor specialiști.

Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) a anunțat primul program complet de educație academică privind prevenția bolilor oncologice și cronice, dedicat medicilor specialiști și rezidenți, studenților, cât și publicului larg. Evenimentul a avut loc, pe 25 ianuarie, cu ocazia Săptămânii de Prevenție a Cancerului de Col Uterin.

Programul, ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la cancerul de col uterin și la metodele de prevenție: vaccinarea împotriva HPV, screening-ul și diagnosticarea precoce, a fost anunțat în cadrul evenimentului de lansare academică a SRMP, ce a avut loc în cadrul Bibliotecii Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, Sala “Daniel Danielopolu“.

La eveniment au participat și au luat cuvântul 10 profesori universitari, medici primari și specialiști de renume, reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății, comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București și a societăților științifice de profil, reprezentanții asociațiilor de pacienți și organizațiilor caritabile, precum și nume sonore ale mass-mediei care susțin principiile medicinei preventive.

Aceștia s-au reunit pentru a consolida o legătură multidisciplinară, care își propune depunerea de eforturi comune pentru a promova conceptul de medicină preventivă. Dar și pentru a dezbate modalități concrete pentru ca acest concept să ducă la o creștere a funcționalității și eficienței programelor de screening și a registrelor naționale.

Printre participanți s-au numărat:

  • Dr. Vlădăreanu Radu– Profesor Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”; Președinte al Comitetului de Obstetrică și Ginecologie al Colegiului Medicilor din România; Președinte al Societății Române de Ecografie în Obstetrică și Ginecologie; Prim-Vicepreședinte al Societății Române de Obstetrică și Ginecologie; Medic primar, Spitalul Universitar Elias
  • Conf. Dr. Diana-Loreta Păun– Conferențiar Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”; Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică; Medic primar Endocrinologie, Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon;
  • Prof. Dr. Mihaela Adina Dumitrache– Profesor Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Șef disciplină Sănătate orală și Stomatologie comunitară, Facultatea de Stomatologie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”;
  • Prof. Dr. Gheorghe Cristian– Profesor Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Fost Președinte al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie; Medic Primar Medicină Internă și Gastroenterologie, Institutul Clinic Fundeni;
  • Conf. Dr. Rădăvoi George-Daniel– Conferențiar Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Medic primar Urologie, Șef Secție Urologie II Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele;
  • Dr. Iancu George– Șef de Lucrări, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Șef secție Ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia, București, Medic primar Obstetrică-Ginecologie;
  • Dr. Median Dragoș– Medic primar Oncologie Medicală, Spitalul Clinic Filantropia;
  • Luminița Popa– Președinte Asociația Onco Pilot;

Gazda evenimentului a fost Conf. Dr. Roxana Bohîlțea, Președinte al SRMP, Conferențiar Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Cinci programe naționale de prevenție și combatere a bolilor oncologice

Mesajul autorităților, transmis de către doamna Conf. Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică,  s-a axat pe două direcții: importanța educației comunității medicale cu privire la prevenție și combatere a bolilor oncologice și anunțul celor cinci programe naționale de prevenție și combatere a cancerului: de col uterin, de sân, pulmonar, colonorectal și a celui de prostată, programe ce vor fi lansate în curând de câtre Statul Român și pentru care există  numeroase fonduri puse la dispoziție de către Uniunea Europeană.

Totodată, doamna Conf. Dr. Păun a felicitat inițiativa Societății Române de Medicină Preventivă, subliniind faptul că este nevoie de cât mai multe astfel de programe educaționale atât în rândul comunității medicale cât și a pacienților.

La eveniment a fost prezentă și renumita actriță Eugenia Șerban, fost pacient oncologic ce a povestit despre experiența pozitivă pe care a avut-o cu medicii români în lupa împotriva bolii.

Programul de educație lansat astăzi va începe pe data de 8 martie și se va desfășura pe parcursul întregului an 2023. Participarea la cursuri este gratuită pentru toți medicii primari, specialiști, rezidenți de la specialități precum Ginecologie, Neonatologie, Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Pediatrie, Urologie, Gastroenterologie, Psihiatrie, Dermatologie, Oftalmologie, Chirurgie Generală, Oncologie, Pneumologie, cât și pentru pacienți.

Înscrierile în acest program se fac pe site-ul www.srmp.ro.