Cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, creează un test care ar putea detecta rapid COVID-19 folosind picături de pe masca de protecție.

Banda se atașează la masca de față ca un autocolant și apoi colectează picături din respirația persoanei, schimbând culoarea în funcție de rezultate. Cercetătorii au spus că este foarte asemănător cu un test de sarcină la domiciliu.

Cum funcționează?

Pe măsură ce persoana respiră prin mască, particulele se vor acumula pe banda de testare. La sfârșitul zilei sau în timpul schimbării măștii de protecție, persoana poate efectua testul folosind o substanță care face ca banda să schimbe culorile.

Fâșiile sunt concepute pentru a detecta „moleculele care scindează proteinele, numite proteaze, care sunt produse din infecția cu virusul SARS-CoV-2”.

„În multe privințe, măștile sunt senzorul <purtabil> perfect pentru lumea noastră actuală. Ne folosim de ceea ce oamenii poartă deja și le reconfigurăm. Astfel,  putem identifica rapid și ușor noile infecții și să protejăm comunitățile vulnerabile”, spune prof. Jesse Jokerst, liderul echipei de cercetare.

Finanțare

Potrivit unui comunicat de presă, Institutele Naționale de Sănătate au oferit 1,3 milioane de dolari pentru proiectul de cercetare. Scopul este de a dezvolta un test care va oferi „supraveghere simplă, accesibilă și fiabilă pentru infecțiile cu COVID-19, care poate fi efectuată zilnic și este ușor de implementat chiar și cu resurse reduse”.