Online: Elevii din ani terminali pot beneficia și anul acesta de evaluări vocaționale gratuite prin intermediul programului “Educație pentru viață”.

Anul acesta, evaluările și interpretarile rezultatelor se vor desfășura în regim online, dată fiind starea de alertă instituită în contextul pandemiei COVID-19.

“Educație pentru viață” este un program de evaluare vocațională derulat de Asociația Happy Minds în fiecare an, pe tot parcursul lunii iunie, cu scopul de a le oferi copiilor, de clasele a VIII-a și a XII-a, ghidajul și sprijinul necesare pentru viitorul parcurs educațional și profesional.

“Dacă preocuparea vocațională se conturează odată cu vârsta de 3 ani, deciziile vocaționale încep de la clasa a VIII-a și a XII-a, atunci când elevul trebuie să aleagă profilul, respectiv facultatea/specializarea pe care o va urma.  În acest sens, adolescentul are nevoie să dețină cunoștințe despre sine pentru a le corela cu lumea ocupațională, mai ales că aceasta este vârsta la care își conturează identitatea. Este însă destul de dificil pentru un adolescent să aibă o imagine foarte bine formată despre abilitățile sale și domeniile în care ar avea o probabilitate mai mare de succes. De aceea, programul de evaluarea vocațională gratuită vine în sprijinul elevului, oferindu-i ghidajul necesar pentru evitarea eșecului academic și identificarea acelor ocupații care îi pot valorifica potențialul”, explică psih. Yolanda Crețescu, președintele Asociației Happy Minds.

Teste online

Evaluarea vocațională constă într-o serie de teste online care măsoară nivelul aptitudinal, structura de personalitate, echilibrul emoțional, mecanismul de coping și orientarea vocațională a elevului. Prin aplicarea acestor evaluări și interpretarea lor de către un psiholog, adolescentul va beneficia de un tablou detaliat despre abilitățile și domeniile în care poate avea succes.

Detalii

Evaluările de orientare vocațională se desfășoară online de luni până joi, în intervalul orar 08:00 – 12:00, până pe data de 31.06.2020. Este necesară programare în prealabil la adresa de e-mail asociatia.hm@gmail.com. În e-mail se vor specifica vârsta copilului și numărul de telefon. Evaluarea constă într-un test computerizat specializat de orientare vocațională, teste de măsurare a aptitudinilor generale și speciale, urmat de interpretarea rezultatelor de către unul dintre psihologii Asociației Happy Minds. Testul durează o oră și jumătate, iar adolescentul are nevoie de un act de acord al părintelui. Evaluarea este gratuită.