Institutul RoNeuro – Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj – Napoca împreună cu Integrated Training Center International (ITCI) au demarat, cu sprijinul financiar al CEC Bank, un program de antrenament psiho – fizic unic – IBQ-Labyrinth 5-ASAL care, sub motto-ul: ”Știința în Sprijinul Siguranței Cetățenilor României“ a fost conceput pentru a crește potențialul operațional uman prin metode holistice, bazându – se pe cele mai robuste dovezi din domeniul neuroștiințelor.

Mai exact, IBQ-Labyrinth 5-ASAL este un program de dezvoltare a capacității operaționale a personalului din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale în condițiile de stres ridicat și de incertitudine operațională specifice noilor provocări securitare cu care se confruntă omenirea în prezent. Programul IBQ-Labyrinth 5-ASAL a debutat la sfârșitul anului 2023, având ca termen de finalizare a primei etape , luna iulie – 2024.

În cadrul unor module de formare inițială, cursanții dobândesc capacitatea de a opera ambidextru întregul spectru de mijloace și echipamente de luptă, fapt ce declanșează procese complexe de aliniere a inteligenței cognitive cu inteligența subconștientă și de creștere continuă a conectomicii cerebrale și a indexului de funcționare inter – emisferic ( egalizarea funcționării ambelor emisfere cerebrale). De asemenea dobândesc deprinderi și abilități specializate în managementul situațiilor critice, caracterizate prin acțiunea factorilor stresori de nivel înalt.

Metodologia de formare, instruire și antrenament precum și procesele complexe de evaluare, selecție, diagnoză operațională sunt circumscrise proceselor de Antrenare a Inteligenței Globale Integrate a Organismului Uman (IBQ-Integrated Body Intelligence) și reprezintă rezultatul cercetării românești în domeniu, cu rezultate unice și spectaculoase în procesul de dezvoltare a potențialului operațional general și specializat al operatorilor din domeniile de referință.

Datele preliminare ale proiectului IBQ-Labyrinth V-ASAL arată că programul a determinat o creştere măsurată obiectiv a indicatorilor neurofiziologici și psihologici care reflectă capacitățile funcționale și performanța operațională a participanților, precum și îmbunătățiri semnificative în ceea ce priveşte sănătatea și performanța profesională a acestora.

Nevoia unui asemenea proiect este întărită de creşterea globală a amenințărilor multipolare asupra securității, precum și de necesitatea de a folosi noile cercetări din domeniul științelor de graniță pentru îmbunătățirea capacității personalului din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, contribuind astfel la un mediu mai sigur și mai stabil pentru toți cetățenii României.