Pe data de 15 ianuarie 2021 este programată să înceapă etapa II de vaccinare împotriva COVID-19, adresată persoanelor cu vârsta mai mare de 65 de ani, persoanelor cu boli cronice și celor care deservesc activități esențiale.
În etapa II de vaccinare vor fi operaționalizate 750 de centre de vaccinare, din care 100 sunt cele deja existente în unitățile medicale. Aceste centre vor avea aproximativ 1.766 de puncte de vaccinare, ceea ce înseamnă o capacitate maximă de 100.000 de persoane vaccinare în fiecare zi.
Boli cronice
”Boli cronice recomandate pentru etapa II de vaccinare sunt: diabet zaharat, obezitate, boli cardiovasculare cronice, boli cronice renale, boli pulmonare, afecțiuni oncologice, boli autoimune, persoanele cu imunodepresii (atât prin boli, cât și prin tratamente), inclusiv persoanele cu infecție HIV/SIDA. În ceea ce privește modalitatea de programare, platforma va fi gata pe 15 ianuarie, de la ora 15.00 se va putea începe programarea persoanelor care doresc să se vaccineze în etapa a doua.
Pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, programarea se poate face individual, prin medicul de familie, prin serviciile de call- center. Vom avea un număr unic la nivel național 021.414.44.25, apelurile fiind preluate în cele 42 de centre de la nivelul județelor. Alte modalități de programare: prin intermediul direcțiilor de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care își pot face cont și pot înscrie până la maximum 10 persoane.
Pentru persoanele care sunt în evidență cu boli cronice, cu vârsta mai mică de 65 de ani, programarea se face, în mod corect, prin medicul de familie. Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, programarea se poate face prin serviciul de call center, individual (pe platforma web dedicată), prin serviciile de asistență socială sau prin intermediul aparținătorilor. De asemenea, pentru persoanele care deservesc activități esențiale, programarea se face prin angajator. Beneficiarul poate să-și aleagă ziua și centrul unde dorește să se vaccineze”, a anunțat dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).
Până pe data de 12 ianuarie, au foste recepționate 450.450 doze de vaccin și au fost efectuate peste 134.000 de vaccinări.