Ultima categorie de populație prevăzută în strategia de vaccinare împotriva COVID-19 va fi imunizată, cel mai probabil, la începutul lunii aprilie a anului 2021.

Vacciarea populației generale, începând cu luna aprilie, se va derula prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.

Potrivit dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), există trei categorii de populație. Prima se referă la lucrătorii din domeniile sănătate/social (stat și privat), a doua categorie vizează populația cu grad de risc (persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice) și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, iar cea de-a treia categorie vizează populația generală.

Pentru a fi eligibilă, orice persoană trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să nu aibă contraindicații medicale la vaccin, să nu fie în cursul unei infecții sau în prima lună de la momentul infectării cu noul coronavirus.

Platforma informatică ce permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este operațională, începând cu data de 28 decembrie, pentru cei din prima etapă de vaccinare. Urmează să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală).

Campania de vaccinare împotriva COVID- 19 a debutat pe data de 27 decembrie 2020 cu personalul medical din cele 10 spitale aflate în prima linie, în aceste unități medicale fiind vaccinate, în total, 3.317 persoane (aproximativ 75% din personal).

Până la data de 5 ianuarie 2021, ora 17.00, au fost vaccinate, în total, 41.609 persoane.