Rozacee sau nu? Toți ne înroșim la față uneori, în multe cazuri putând fi o reacție alergică sau arsuri solare.

Dar dacă roșeața feței durează mult timp, ar putea fi vorba de o afecțiune a pielii numită rozacee, care începe adesea pe obraji, nas, bărbie și frunte. Rozaceea poate provoca, de asemenea, umflături roșii care arată ca acneea. Cel mai adesea afectează femeile cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. Este mai frecventă în rândul persoanelor care au o piele deschisă la culoare și poate fi extrem de deranjantă. Persoanele afectate pot resimți o fierbințeală, chiar senzație de arsură la nivelul feței, uneori și mâncărimi.

Într-o formă extremă, pielea se poate îngroșa, nasul devenind mai proeminent. Acest lucru este mult mai frecvent la bărbați. Uneori, rozaceea poate afecta și ochii, care ni se vor părea uscați și cu mâncărimi, dar și cu venișoare de sânge vizibile. Boala poate provoca vederea încețoșată și alte probleme de vedere.

Adeseori, rozaceea apare și dispare, la fel și simptomele acesteia, însă poate fi destul de desfigurantă și poate provoca multă suferință psihologică.

Este important să fiți atenți la lucrurile care declanșează rozaceea – o boală destul de ”personalizată”. Lumina soarelui, stresul, alcoolul, alimentele picante și fluctuațiile hormonale sunt factori declanșatori pentru multe persoane.

Studii

Cauzele rozaceei nu sunt înțelese complet, dar probabil că genetica joacă un rol important. Studiile arată că rozaceea implică probleme cu sistemul imunitar al organismului.

„Am aflat că rozaceea este o problemă cu modul în care pielea sesizează mediul exterior. Sistemul imun în pielea persoanelor afectate este prea sensibil. Atât de multe lucruri diferite îl pot declanșa, cum ar fi consumul de alimente picante, microbi sau prea multă lumină solară. Și asta face ca pielea să se înroșească și să aibă reacții de înroșire”, explică dr. Richard Gallo, expert în problemele pielii al Universității din California, San Diego.

Gallo și echipa sa studiază rolul moleculelor numite peptide antimicrobiene. Acestea funcționează ca antibiotice naturale în piele, ucigând unele bacterii. Dar, de asemenea, declanșează sistemul imunitar al organismului, explică Gallo. El și echipa sa au descoperit că unele persoane cu rozacee fac prea multe peptide antimicrobiene. Această descoperire ar putea duce, în cele din urmă, la apariția de noi tratamente.

În prezent, există mai multe medicamente pe care medicii le pot prescrie pentru a trata rozaceea. Unele funcționează afectând microbii care trăiesc pe piele. Altele ajută la reducerea roșeaței prin constricția vaselor de sânge de pe față.

Tratamentele cu laser pot ajuta, de asemenea, la roșeață și la îmbunătățirea aspectului pielii, distrugând vasele de sânge în plus. Cu toate acestea, tratamentul cu laser abordează doar simptomele rozaceei, nu și cauzele.

Dacă aveți simptome de rozacee, mergeți la dermatolog pentru analize și tratament adecvat.