2000 de elevi de gimnaziu și 1500 de liceeni au aflat despre riscurile și efectele consumului de droguri.

Totul s-a derulat în cadrul proiectului „EU DECID. NU DEPIND”, desfășurat de Asociația BENEVA în 22 școli gimnaziale și 11 licee din București, în perioada 1 octombrie– 10 noiembrie.

Proiectul a avut ca scop informarea, educarea și conștientizarea privind riscurile și efectele consumului de droguri în rândul elevilor din București. Acesția au primit informațiile necesare prin intermediul a două producții artistice. Este vorba despre o producție cinematografică și una muzicală, concepute special pentru acest proiect.

Astfel, elevii de gimnaziu au participat la sesiuni de informare și vizionare ale filmului „EU DECID. NU DEPIND”. Din distribuția sa au făcut parte tineri actori cunoscuți: Lari Giorgescu, Ioan Badeliță, Ana Dumitrașcu, Dani Ionescu, etc.

În ceea ce privește liceenii, aceștia au fost informați despre ce riscă în cazul consumului de droguri și ce efecte au acestea, prin intermediul unui videoclip al trupei Dl Goe, dar și prin paginile de Facebook și de You Tube dedicate proiectului.

Proiectul este finanțat de Ministerul Administrației și Internelor, prin Agenția Națională Antidrog.

El face parte din Subprogramul I al Programului de interes național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015-2018 cu aplicabilitate până în 2020 (PIN): ”Educaţie nonformală şi programe de petrecere a timpului liber adresate populaţiei şcolare, ca alternativă la consumul de droguri”.

Limbajul artistic este cel mai ușor înțeles de către copii. Prin intermediul muzicii și filmului, mesaje adesea greu de transmis, cu un conținut și un impact negativ, precum sunt riscurile și efectele consumului de droguri, sunt percepute și asimilate cu o lejeritate impresionantă.  Arta emoționează și vindecă totodată. Ne bucurăm nespus că adolescenții și copiii implicați în proiect au primit totul atât de bine. În cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri ce au urmat vizionărilor, am fost copleșiți de întrebări  și ne-au suprins opiniile și argumentele lor mature,  spune Iulian Văcărean, Președintele Asociației BENEVA și coordonatorul proiectului  „EU DECID. NU DEPIND”.